Beskjæring

Gode gartnertips til beskjæring.

De aller fleste planter kan beskjæres på våren før sevja stiger. Vent til nattetemperaturen er over – 12 grader, for å unngå skade på snittflatene.

Bladfellende busker, de fleste busker kan skjæres ned til ca 30 cm høyde – hvert 4-5 år, gjerne på våren.
Eventuelt tynne ut de eldste greinene ned til bakken.
Busker som blomstrer på våren bør klippes etter avblomstring.
Nyplantede busker kan gjerne toppes igjennom sommeren for å danne flere greiner.
Vintergrønne busker, kan beskjæres på sommeren, etter hvilken sort. Ikke alle vintergrønne planter kan beskjæres.

Einer, Thuja og Mikrobiota beskjæres tidlig vår. Klipp skuddet på skrå fra ovenfra og inn, for å unngå et stygt avkappet kutt.

Barlind bør beskjæres i august. 

Buskfuru bør toppes før nålene spriker av de ny vokste skuddene. Knip vekk halve skuddet langs hele kransen på hvert skudd – som gir tette og fine planter.

Roser beskjæres når bjørka spretter. Fjern skadde og svake greiner. Sjekk om rosene blomstrer på årsskudd, eller på fjorårsskudd, slik at du ikke fjerner neste års knopper. Klipp ned til et bladfeste. Riv også av villskudd i bakken.

Klaseroser kan klippes ned til 4 øyne over bakken. Klipp vekk skadde greiner, tynn ut svake skudd.

Stilkroser klippes ned til 5-6 øyne, la de sterkeste greinene stå igjen, så tynn ut de svakeste greinene ned til bakken.

Bunndekkeroser legger seg utover, så fjern de lengste greinene og eventuelt knekte greiner. Tynne ut de svakeste greinene.

Klatreroser/slyngroser tynne ut de eldste greinene og fjerne de greinene som henger for langt utover. Sjekk om rosen blomstrer på ettårsskudd eller fjorårsskudd.

Buskroser Remonterende buskroser tynnes, og kan gjerne kuttes ned til1/3del av høyden.
Engangsblomstrende buskroser kan klippes hardt, ned til15 cm over bakken. Tynn også ut de svakeste greinene.

Trær rundt greinfestet sitter det en liten førhøyet ring/greinkrage. Greinkragen skal ikke klippes vekk, da det her sitter hormoner som heler snittflaten – for å unngå råte. Klipp inntil kragen, men unngå en lang knagg til å henge hatten på.
Fjern greiner som går innover og oppover i treet. Opprette greiner danner kun nyvekst, og ikke blomster/frukt. Greiner blomstrer mest når greinene presses ut i 90 grader fra stammen.
Samtidig hindrer dette unødvendig vekst (gjelder mest for frukttrær). Toppskudd bør beholdes for å få en gjennomgående stamme gjennom treet. Har treet et konkurranseskudd, bør dette fjernes.

Hekk klippes tidlig vår før sevja går, og trenger ofte en stuss midtsommer, og gjerne på sensommer i august. Bruke en skarp hekksaks og klipp vekk 1/3 del av siste års tilvekst.
Barlindhekk klippes en gang i august.